6 tegn på at du skal have tjekket dit syn

Synsproblemer er et meget alment fænomen. Over 70 procent af danskerne oplever på et tidspunkt synsproblemer. De fleste synsproblemer kan dog heldigvis afhjælpes med enten briller eller kontaktlinser. Nogle synsproblemer kan dog være tegn på regulære øjensygdomme som f.eks. grå eller grøn stær og kan i værste fald føre til blindhed, hvis der ikke bliver gjort noget ved det.

Synet er en af vores vigtigste sanser, så det handler om at passe godt på det. Det er lige præcis derfor, at du får tjekket dit syn regelmæssigt for at fange eventuelle synsproblemer i opløbet. Regelmæssigt er ifølge de fleste optikere hvert halve til hvert hele år, men det er de færreste, der rent faktisk får det gjort. Hvis du er en af dem, har vi her samlet 5 tegn på, at du skal have tjekket dit syn, f.eks. hos denne optiker i Fredericia.

Højrisiko personer

Man kan få synsproblemer i alle aldre, men der er nogle, der er i højere risiko for synsproblemer end andre – og det gælder især personer over 40 år, folk med diabetes, forhøjet blodtryk eller grøn stær i familien. Hvis du passer ind i bare én af disse grupper, bør du få tjekket dit syn hurtigst muligt og regelmæssigt fremover.

Vedvarende hovedpine

Der kan være mange grunde til at du får hovedpine, men en af de store grunde til vedvarende hovedpine er, at du simpelthen anstrenger dine øjne for meget for at kunne se skarpt. Du lægger måske ikke selv mærke til det, når du gør det, men hvis du ofte oplever at du får hovedpine, når du f.eks. læser eller sidder foran computeren, så kan det være tegn på at du har brug for briller.

Svimmelhed

Svimmelhed kan også være et tegn på, at du anstrenger dine øjne for meget – især hvis du også oplever et sløret syn en gang imellem. Det er nemlig et typisk symptom på almindelige bygningsfejl, som næsten altid er kombineret med enten langsynet- eller nærsynethed. Briller eller kontaktlinser kan afhjælpe alle typer af bygningsfejl.

Træthed

Hvis du føler dig mere træt på trods af en god nats søvn, kan det igen skyldes, at du overanstrenger dine øjne til dagligt. Overanstrengelse påvirker dig nemlig ikke kun fysisk, men også psykisk – og det kan altså gøre dig irriteret, ked af det, forvirret og meget træt. Det er dog også et problem, som kan løses med briller eller kontaktlinser.

Problemer med mørkekørsel

Et nedsat syn kan også vise sig i form af at du føler dig utryg ved at køre bil i mørket. Du kan f.eks. føle, at du bliver blændet af modkørendes lys og gadelamper, og det er tegn på at du bliver nærsynet i mørket. Et par nattebriller kan dog hjælpe dig med at klare mørke- og nattekørsel. Det forbedrer nemlig dit syn i mørke omgivelser og hjælper dine øjne med at slappe af.

Læsevanskeligheder

Helt almindelige læsevanskeligheder er også et tegn på, at du har brug for briller eller kontaktlinser. Her mener vi selvfølgelig ikke at du har svært ved at læse pga. f.eks. ordblindhed, men i stedet at du enten ser dobbelt eller ser ord meget sløret, når du prøver at læse. En synstest kan hjælpe dig med at finde ud af, hvad problemet er, og det kan ofte afhjælpes med briller eller kontaktlinser.